Fıstık Ahmet (1944)
Tanrıverdi, Fıstık Ahmet (1944) Fıstık Ahmet lakabıyla doğup büyüdüğü Büyükada'nın simgesi haline gelen modern barba; tanrı vergisi yeteneğiyle hem klasik meze geleneğine sahip çıkan hem de yenilikler getiren aşçı; çok yönlü bir meyhaneci olarak gözlem ve deneyimlerini kitaplara aktaran yazar.
Başta Büyükada'daki Değirmen ve Prinkipo olmak üzere, Beyoğlu'ndaki Tramvay'da, Bostancı, Kuruçeşme, Etiler ve Nişantaşı'nda şubeleri olan Barba'da ve Zincirlikuyu Mastori'de işletmecilik yaptı.
Tadanların unutamadığı mezelerinin tariflerini Barba'nın Mezeleri adlı kitabında topladı. İlkokuldan beri günlük tutan Fıstık Ahmet, anason kokulu anılarını Zaman Satan Dükkân, Hoşçakal Prinkipo: Bir Rüyaydı Unut Gitsin ve Büyükada'nın Solmayan Fotoğrafları adlı kitaplarda topladı.
Üstat, Barba'nın Mezeleri kitabında 17 yaşında bir üniversite öğrencisiyken tattığı ilk rakısını şöyle anlatır: "Bizim Helvacı Yavuz ve Fırıncı Şaban ile beraber Angelos'a ait Büyükada'nın efsane lokantalarından Orman'a oturduğumuzda masamıza garson Taki'nin getirdiği 35'lik Yeni Rakı, beyaz peynir, radika, fasulye pilakisi ve fava ile ilk rakımı ve gerçek mezelerimi tattım.
Bugün altmış dört yaşımın içindeyim ve şükürler olsun ki sağlıklı biçimde tam kırk altı yıldır rakı ve meze ile olan dostluğumu darılmadan sürdürüyorum." Tantalos Meyhanesi İzmir Bayraklı'da meyhane.
Efsanevi İzmir Kralı Tantalos'tan adını alan meyhaneyi 1971'de Osman Nuri Kolsuz (Bayraklılıların deyimiyle Arap Osman) açtı.
Tantolos'un duvarında yer alan Ali Faruk Nişli imzalı şiir şöyle:
Kerahat vaktidir bu tam
Bir gurub ki anlatamam
İçelim şarabı tamam
Arap Osman'ın ruhuna
Unut yakını, ırakı
Düşünme karayı, akı
Dilde sevgi elde rakı
Arap Osman'ın ruhuna.
Yorumlar
Yorum Gönder